Girişimciliğin yaşı yoktur. Hangi ülkede olursanız olun girişimci için bir yaş sınırlaması göremezsiniz. Girişimcilik örneği göstermesi yeterlidir girişimci olmak için. Daha çocukluğumuzda başlarız girişimci davranışlara. Kimisi bebeğine elbise diker, kimisi çamurdan ev ya da yemek yapar. Kimisi dondurma çubuğunu toprağa dikip ağaç olup dondurma meyvesi vermesini bekler. Bazen istediği sonuca ulaşır, geliştiririz projemizi. Bazen yapamıyorum der bırakırız denemeyi. Ama gerçek girişimciler kaybetme, başarısız olma risklerini göze alarak risk alan eyleme geçen kişidir. Kendine inanan, insan ilişkileri kuvvetli, pozitif duygular besleyen ve disiplinli kişilerin gerçekleştirdiği girişimcilik eylemleri daha çok başarı hikayesiyle sonuçlanmaktadır. Bunun sebebi ise yaptığımız işten keyif aldığımızda kendimize olan inancımızda doğru orantıda yüksek olur.
girİŞİMci ve Özellikleri
Aklını, becerisini ve ilgisini bir alanda birleştiren kişi girişimcidir. Şahsı için ya da çalıştığı kurum için kar marjı yüksek ürün & hizmet üretebilen, ürettiği ürün & hizmeti pazarlayabilen ve bu girişimin sonucundaki olumlu-olumsuz tüm geri dönüşleri göğüsleyen kişiyi de girişimci olarak adlandırırız. Girişimcinin özellikleri ise;
KİŞİSEL ELEŞTİRİ: Şayet girişiminiz olumsuz sonuçlanırsa kendinizi eleştirmeniz, neden olmadığı sorusunu sormanız sizi çeki düzene sokacak, vazgeçmemenizi sağlayacaktır.
BİR ADIM SONRAYI HESAPLAYABİLME: Elinizde bulunana girişimcilik tasarısının daha faaliyette bulunmadan gelecekte sizden ne getirip, ne götüreceğini önceden hesaplayabilmek size çok fayda sağlayacaktır.
İLETİŞİM: Eğer bir girişim faaliyeti içerisindeyseniz ekip arkadaşlarınız, müdürleriniz, müşterileriniz, yöneticileriniz olacaktır. Bu kişilerle iletişiminizin kuvvetli olması, işlerinizi de olumlu etkileyecektir.
MOTİVASYON: Motivasyonunuzun yüksek olması her an aynı hevesle çalışmanızı sağlayacaktır.
LİDERLİK VASFI: Girişimcilik faaliyetinde bulunurken kendinize bir ekip kurmanız gerekebilir. Siz iyi bir lider olursanız işinizdeki süreçte daha disiplinli ve hızlı ilerleyecektir.
ZAMANI YÖNETEBİLME: Bir girişimci olarak zaman yönetme yetinizin olması önemlidir. Eğer zamanı yönetemiyorsanız ne kadar uzun süre çalışsanız da verim alamayabilirsiniz.
PLANLAMA YAPABİLME: Planlama özelliğine sahipseniz gereksiz ayrıntılara takılmazsınız.
ÖZGÜVEN: Girişimcilikteki en önemli kriter risk almaktır. Yeterli özgüveniniz yok ise risk alamaz, fırsatları değerlendiremezsiniz. Bu girişimciliğinizi olumsuz yönde etkileyecektir.
PES ETMEME: Girişimcilik faaliyetiniz her zaman düşündüğünüz gibi gitmeyebilir. Değişen koşullara ayak uydurmalı ve pes etmemelisiniz.
PARAYI DOĞRU KULLANMA: Elinizde mevcut olan parayı doğru kullanamıyor iseniz daha kuracağınız işi kurmadan batırabilirsiniz. Muhasebesel mevzularda güvenebileceğiniz sizi doğru yönlendirecek ekiple çalışmanız sizin için en doğru seçim olacaktır.
Başarılı girişimcilik faaliyetleri görerek kendinizi motive etmek istiyorsanız en doğru örnekler çok yakınımızda, etrafımızdadır. En basiti alış-veriş yaptığımız marketi baz alalım. Marketten aldığımız ürün için kim bilir kaç farklı girişimcilik örneği var. Belki de hayalini bile kuramayacağımız bir ürün veya hizmet bir adım ötenizde sizin tarafınızdan icat edilmeyi bekliyor ve bu başarılı girişimci siz olacaksınız. Kim bilir.