Girişimci Nedir?
Kar elde etmek maksadı ile olumlu ya da olumsuz tüm riskleri üzerine alan ve işi kuran kişinin yaptığı iş projesi faaliyetleridir.
Yazımıza neden bir tanımla başladık? Çünkü tam anlamıyla bilmediğimiz bir şeyi yine tam anlamıyla istemeyiz. Bildiğimiz kadar isteriz. Özel şirketlerdeki çalışma koşullarının ağır gelmesi ve başkasının yanında çalıştığımdan daha çok kazanabilirim fikri insanları ‘girişimcilik’ dünyasını keşfe kalkıştırıyor. Hiçbirimiz sabahın altısında yedisinde ya da gece çalışanlar için sıcak yatağını bırakarak patronumuzun hayalleri, hedefleri için kalkıp işe gitmek istemeyiz. Doğamız gereği ‘patron benim’ mottosu ile kendi işimizin patronu olmak, kendi hayalimiz için kalkmak hatta gerekirse hiç yatmamak isteriz. Tabi bu hayali her çalışan kurabilir. Faaliyete geçirdiğimizde ise ‘girişimci’ oluruz. İyi bir girişimci olmak için bizlere gereken yine iyi bir fikirdir. Peki fikir nedir? Yine tam bilelim, anlayalım tam isteyelim
Fikir Nedir?
1. Eylemlerle ya da duyularla değil, zihinsel olarak tasarlanan, biçim verilen, canlandırılan nesne veya olay. 2. Düşünce 3. Kuruntu
Biliriz ki bir problemi çözmenin bir yolu yoktur. Birçok çözümü birçok fikri vardır. Ama bu doğru olan fikir her zaman ilk akla gelen olmayabilir. Deneme yanılma, tabiri caizse düşe kalka erişmeye çalışırız doğru olan fikre. Bazen o kadar çok zaman alır ki bu yolda onlarca hatta yüzlerce fikri öldürür ve sonunda da bir tanesini yaşatırız. Bazen de o günlerce kafa patlatmalarımıza rağmen doğru fikre bir türlü ulaşamayız. Ama pollyanna olup ölen fikirlere üzülmemekte fayda var. Neden öldüler ? bu soru bizi yaşayan fikre götürür. ‘İyi bir fikir daha önce hiç tasarlanmamış olmalı.’ Klişesinden uzaklaşalım biraz. Neden mi?
Örneğin önceden;
- Facebook vardı artık Instagram,
- Yahoo vardı artık Google,
- Msn vardı artık Whatsapp!
Olan fikri geliştirmek de bazen bizi daha üst sıralara taşıyabilir. Yeni fikir bulmaya nasıl konsantre oluruz? Herkesin konsantre olabilme yetisi farklılık gösterebilir. Ama biz birkaç fikir derledik sizin için. Girişimcilik isteğinizden vazgeçmemeniz için. Tamamen duygusal yanı.
- Ya başka türlü olsaydı?/olmasaydı?: Yaratıcı insanlar, yaratıcı yollar aradığında farklı sorular sorarmış zihinlerine. Bizim neyimiz eksik? Hadi bizde soralım. Ya başka türlü olsaydı? Ya öyle olmasaydı? Ya ben 8-10 yaşlarında bir çocuk olsaydım? Nasıl düşünürdüm? Ya öyle bir problem hiç olmasaydı? O zaman ne yapardım? Gibi sorular yaratıcılığınıza katkı sağlayacaktır.
- Motivasyon: Lütfen ama lütfen kendinize ve fikrinize inanın. Siz yaparsınız. Bunu kendinize tekrarlayın.
- Şımart kendini: Belki hiç alışık olmadığınız bir şey ama girişimcilik de sizin için yeni bir deneyim değil mi? Hayatı dalgaya almak, kendimizi şımartmak lazım bazen. Ne alaka mı? Ne demiş Paul Valery ‘ ciddi insanlardan pek az fikir çıkar. Fikirlerle dolu insanlar asla ciddi olmazlar.’
- Neden bu işi yapıyorum?: Evet şimdi biz soralım sizde düşünün biraz bakalım. Neden bu işi yapıyorsun? Amaç ne? Para mı? Pekİ itibar olabilir mi? Neden? Neden? Neden?
- Risk al: Bunu da size ünlü piyanist ve düşünür Thelonious Monk’un cümleleri ile aktaracağız. ‘bir değeri hak eden insanlar sadece riski göze alabilenlerdir. Gün oluyor, asla duymadığım şeyler çalıyorum.’ Demiş kendisi. Bunu bizlerde yapabiliriz. Thelonious Monk yapmış sonuçta.
- Değişim: Kendini değiştir. Bakış açını değiştir.
- Kolaylaştır: Ben bunu yaparım, çok basit dersek yaparız. İmkansız yapamam dersek çok zorlaşır. İmkansızlaşabilir. Beyninize olumlu yönergeler verin. Kolaylaştırın!
- Vazgeçme: Koşullar ne olursa olsun hedefe odaklanın. Vazgeçeceğinizi düşündüğünüz anda hayal kurun. Sizin hayalinizi biz bilemeyiz tabi. Sahnede alkışlandığınız mı? Yılın girişimcisi ödülü mü? Hayal edin ve vazgeçmeyin.
- Yine, yeniden çocuk ol: Neden mi? Çocuklar biz yetişkinlerden çok daha cesurdur. Hata yapmaktan korkmaz, kuralları çiğnemekten korkmaz. Çünkü zihinlerinde kural diye bir kavram yok. Bir resim yaptıklarında gökyüzü kahverengi, ağaç mor olabilir onlar için. Neden farklı olmasın? Sizde sorun bu soruyu kendinize.
- Kaynağa in: Problemlerin bir sebebi vardır. Bu sebebi bulmak sizin boynunuzun borcuJ. Bıkmadan usanmadan sebep oldukları, sebep olmadıkları hakkında araştırmalar yapın. Problemin kaynağına inin.
- Doğru soru: Amaç cevap bulmak değil. Amaç soru sormak olmalı. Soru yoksa cevapta yoktur. Önce doğru soruyu soralım. Çözemediniz mi? Başka bir soru sorun. Ya da sorunu neden çözemediğinizi sorun kendinize.
- Bakma! Gör!: Unutmayın bakmak ayrı, görmek apayrı bir olgu. Gözümüz gördüğü sürece her şeye bakarız ama görür müyüz? O tartışılır. Biz görelim.
- Aynılıktan sıyrıl: Hep aynı şeyleri yapmakta bazen ufkumuzu daraltır. Zihnimizin gelişimine olanak tanımaz. Bugün her zaman yediğiniz kahvaltıyı farklılaştırın mesela. Ya da hiç etmeyin. Bir kahve için, geçin.
- Bugün farklı bir yoldan işyerinize git: Ben hayatta arabesk dinlemem demeyin. Bugün arabesk dinleyin. Ya da her zaman istediğiniz ama hiç gidemediğiniz o yer için bir fırsat yaratın kendinize. Ve gidin. Hep aynı aynı nereye kadar? Farklılıklardan farklı fikirler çıkar.
Kendinizi bu 14 konsantre yöntemi ile konsantre edin ve SeninOfis’e gelin. Siz konsantre bir şekilde arkanıza yaslanın. Biz işinizi yapalım. Her zaman dediğimiz gibi kalite bir haktır ve sizde bu hakkınızı kullanın.