Türkiye’deki vergi sistemi beyan üzerine kuruludur. Belli dönemlerde elde edilen gelir ve ne kadar vergi verileceğini mükellefler beyan etmekle yükümlüdürler. Böylelikle vergi kaçakçılığı & usulsüzlüklerin önüne geçilmesi hedef alınır. KDV Beyannamemizi Mali Müşavirimiz hazırlar ve her ayın 26’sında verilir.
Örneğin Mart ayı KDV Beyannamesi Nisan ayının 26’sına kadar hazırlanır ve en geç 26’sında da ödenir. KDV’niz çıkmamış dahi olsa KDV Beyannamesinin damga vergi ödemesi olacaktır (2021 yılı damga vergisi tutarı 64,10 TL’dir). Uzun vadede (taksitli) ödemesi olan firmalar KDV’yi peşin tahsil eder.
Sebebi ise; Örn. 1000 TL hizmet(%18’lik KDV’den) + 180 (KDV’si) olarak satış yapmış olalım. Ve bu satışa da 6 ay vade uygulayalım. Biz her ne kadar KDV dahil 1180 TL’ye 6 ay vade uygulamış olsak da Maliye bizden bir sonraki ayın 26’sına kadar ( son günümüz 26’sı bunu unutmayalımJ) 180 TL’lik (KDV) KDV’yi beyan edip, ödememizi ister. Böylelikle KDV’miz de peşin bir şekilde bizden tahsil edilmiş oldu. Özetle KDV’ye taksit yok.Diyelim ki sizin aldığınız fatura yurtdışından , bu faturalar da her ne kadar KDV olmasa da sizin bu faturalara KDV hesaplamanız gerekebilir. Bunun için de SMMM’niz size yardımcı olacaktır.