Birlikte çalışacağınız Mali Müşavirlik ofisini veya muhasebe firmanızı seçerken dikkat etmeniz gereken önemli kriterler bulunmaktadır.
Zaten bir arayış içerisindesiniz. Mali Müşavirlik ve muhasebe firmalarını aradınız, maillerinizi attınız. Size birkaç firma geri dönüş yaptı. İlk etapta şunu söyleyebiliriz ki hislerinize güvenin. İlk izlenim her zaman önemlidir. Sizde uyandırdığı his olumlu yada olumsuz çok önemlidir. Eğer mail yoluyla kontak kurduysanız aynı gün size geri dönüş oldu mu? Telefon ile aradıysanız konuşan kişi size yardımcı oldu mu? İlgili kişi ile bağlantı kurmanızı sağladı mı? Üslubu nasıldı?
Her aşama geçildi. Sıra geldi mali müşavir ve varsa ortakları ile görüşmeye. Bu kısımda dikkat etmeniz gereken husus; görüşme zamanında başladı mı? Bekletildiniz mi? Ofis ortamları, sizinle diyalogları nasıl? Bunları da dikkate aldıktan sonra sıra geldi görüşme anına. Bu kısımda mali müşavirin sizi anlaması çok önemli. Zaten öncesinde mailinizde yada aramanızda beklentinizi belirtmiştiniz. Dolayısıyla mali müşavirinizin sizin için bir ön çalışma yapmış olması gerekir. Öncelikle sizi dinlemeli, gerek görürse notunu almalı (sözünü kesmemek adına), sonrasında ise almış olduğu notlar doğrultusunda size ihtiyacınız olan bilgiyi, hizmeti, güveni sunmalıdır. Başında da dediğimiz gibi hisleriniz ve ilk izlenim çok önemli.
Mali müşavir seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise beraber yol alacağınız mali müşavirinizin sizin için zaman ayırabileceğini düşünüyor olmanız. Bunun için ise SMMM (serbest muhasebeci mali müşavir) firmasının çalışanları var mı? Firmalarında denetmen var mı? Merdiven altı hizmet veren, ekipsiz ve nitelikli elemansız çalışan şahıs ve ofislerden uzak durmanız sizin de yararınıza olur. Anlaşacağınız SMMM firmanızın veya çalıştığı ekibin size vereceği muhasebesel işlemlerde bilgin olmayışı, firmanızın muhasebesini sizinle özdeşleştirmemesi firmanız için telafisi çok zor hatta bazen imkansız bir duruma sokabilir. Yani alanında uzman, yetkin ve bilgin SMMM ofisi ile çalışmak firmanızın geleceği açısından da önem teşkil eder.
SMMM desteği alacağınız firmaya sizinle aynı sektörde müşterisi olup olmadığını da sormanızı tavsiye ederiz. Çünkü mali müşavirinizin her sektörde bilgin olmasının teyidini almalısınız. Sizinle aynı sektörde öncesinde veya şimdiki zamanda müşteri edinmemiş SMMM ofisi firmanız içinde sizin içinde bir muamma, bir soru işareti(?).
Son olarak muhasebeciniz teknolojik donanım olarak, yeni sistem muhasebe programlarında yeterli mi? Muhasebesel girişleri geliştirmek konusunda istekli mi? Veya bu gibi teknolojik yeniliklere açık mı? Zamana uyum sağlamayan SMMM hizmeti, evrak girişinden ibaret olan mali müşavirlerden uzak durmanızda fayda var.
Senin Ofis olarak aradığınız tüm kriterleri tamamlayan bir SMMM ofisi tanıyoruz. Hatta aradığınızdan fazlasını bile bulabilirsiniz. Bizden söylemesiJ. Unutmayın firmanızın alacağı iyi bir SMMM desteği sizi hedefinizden daha ileri bile taşıyabilir. Tabi kötü hizmette hayallerinizi yok edebilir. Yazımıza bir muhasebe fıkrası ile son verelim:
Bir matematikçi, bir muhasebeci ve bir ekonomist aynı işe baş vururlar. Görüşmeci matematikçiye sorar:
– “iki kere iki kaç eder?”.
Matematikçi cevap verir:
– “Dört!”.
Görüşmeci sorar:
– “Kesin dört mü?
Matematikçi kendinden emin cevaplar:
– “Evet, kesin dört!”
Matematikçi çıkar ve ekonomist odaya girer. Bu sefer görüşmeci aynı soruyu ekonomiste yöneltir. Ekonomist yanıtlar:
– “Ortalama dört eder, yüzde 10 aşağıya veya yukarı oynayabilir, ama ortalama dört eder!”.
Ekonomistte de çıkar, muhasebeci odaya girer, aynı soru ona da sorulur.
Muhasebeci ayağa kalkar, kapıyı kilitler, panjurları indirir ve görüşmeciye yaklaşarak sorar:
– “Kaç etsin istersiniz?
Muhasebeci önemli çok önemli 🙂 Siz ne istersiniz?