Süper bir fikir bulduk, bu fikri faaliyete geçirecek paramızda var ve şirketimizi kuruyoruz. Tam şirketimizi kurma aşamasında karşımıza NACE kodu diye bir terim çıktı. Yine bir bilinmezlik demeyelim gelin NACE kodu nedir ne işe yarar birlikte inceleyelim.
NACE kodu işyerlerinin çalıştıkları alanlara göre tehlike sınıflarını belirleyen sistemin oluşturduğu altı (6) haneli koddur. Altılı faaliyet kodu da denir. NACE’nin tam açılımı: Avrupa Birliği Ekonomik Faaliyetlerin Sınıflaması’dır. Eğer yeni bir şirket oluşumu aşamasında isek Ticaret Odası’na kayıt yaptırmadan NACE kodu’muzu bilmekde fayda var. Bu kodun biliniyor olması iş sağlığı & güvenliği kanunu ve işyerinin tehlike sınıfının belirlenmesi açısından çok önemlidir. Çünkü tehlike sınıfımız belli ise eşittir alacağımız önlemde bellidir. NACE kodu işyerinizin tehlike derecesini çok tehlikeli/tehlikeli/az tehlikeli olarak değerlendirir ve sizde bu bağlamda iş güvenliği tedbirlerini yerine getirerek işinizi daha sorunsuz sürdürürsünüz. Bunun için altılı faaliyet kodunuzu (NACE kodu) bilmeniz sizin içinde faydalı olacaktır.
Şimdi tehlike sınıflarına göre iş dallarını ayıralım biraz;
Çok tehlikeli: Tersane, maden, inşaat vb.
Tehlikeli: İmalat, kesme, boyama vb.
Az tehlikeli: Gıda, Alışveriş, Büro, Perakende vb.
Ülkemizde Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı NACE kodu uygulamasını kullanır.
Peki ne anlama gelir bu altı haneli rakam. Tamam tehlike sınıflaması ama. Altı hanenin başındaki ilk 2 rakam genel faaliyet sınıflamanızı, son 4 rakamı ise alt faaliyet sınıflamanızı gösterir.
Örnek verecek olursak;
İlk 2 kod 16 olduğunda; ağaç, ağaç & mantar ürünleri imalatı, saz, saman gibi maddelerden örülerek yapılan eşyaların imalatı anlamında iken, Kod 16.10 olduğunda; ağaçların biçilmesi & playalanması anlamına dönüşür. 16.10.03 olduğunda ise; ağaç yonga imalatı, ağaç talaşı, ağaç yünü ve unu anlamına gelir ve faaliyeti de çok tehlikeli olarak sınıflandırılır.
NACE kodu’nuzu öğrenmek için S.M.M.M.’nizden destek alabilirsiniz. Ki bu kısımda seninofis’in S.M.M.M. destekli bir sanal ofis oluşu firmalarımıza büyük avantajlar sağlamaktadır. Bunu da belirtmeden geçemeyeceğimJ. Tabi NACE kodunuzu öğrenmek için farklı seçenekler de mevcut. Listeliyecek olursak;
*S.M.M.M.’den öğrenme
*İstanbul Ticaret Odası web sitesi (İstanbul Ticaret Odası ana sayfasından Ticaret Sicil işlemlerine giriyoruz. Oradan da NACE kodları kısmına tıklayarak arama kısmına iş alanınızla alakalı kelimeleri aratarak öğrenebilirsiniz.
*Ve en kolay yolu olarak şirketinizin SGK Sicil Numarasının 2,3,4,5,6,7. Rakamları işletmenizin NACE kodudur.
Gelelim NACE kodunuzu nasıl değiştireceğinize. Tabi ki değişebilir. Hatalı NACE kodunuz olabilir veya firmanız sektör & faaliyet kolunu değiştirmiş olabilir. NACE kodu değiştirmek için şirketinizin bağlı olduğu Vergi Dairesinin Sicil Servisi’ne ‘’NACE kodu Değişikliği Talep Dilekçesi’’ veriyorsunuz. Ve devamı şu şekilde gerçekleşiyor.
*Bağlı bulunduğunuz Vergi Dairesi Sicil Servisi memurları firmanızın NACE koduna müsait faaliyette olup olmadığını yerinde saptar.
*Saptanılan duruma göre NACE kodu değişikliği yapılır.
*Yenilene NACE kodu VERGİ LEVHASIna işlenir.
Peki NACE kodu listesine nasıl ulaşabiliriz?
TÜİK, GİB, TOBB, İTO gibi kuruluşların resmi internet sayfalarından NACE kodu listesine ulaşabiliriz.
Son olarak E-Ticaret NACE koduna da değinmek istiyorum. Eğer e-Ticaret yapacak iseniz vergi dairesinden NACE kodu almanız zorunlu hale gelir. Radyo, TV, posta ya da sanal ortamdan yapılan perakende elektrik elektronik / ticaret faaliyetleri için 47.91.14 NACE kodu kullanılır.